Mer om Dísa


Namn:
Dísa Ástriðardóttir Åhman

Ålder:
Född 1983

Yrke:
Leg Dietist Med Mag samt Apotekstekniker med receptbehörighet

Klubb:
U.R.I.T.F

Jag har sprungit sedan…:
Till och från sedan jag var liten. Började träna orientering redan på lågstadiet och friidrott i mellanstadiet och har sedan dess sprungit mer eller mindre kontinuerligt, dock olika distanser och mer eller mindre seriöst. Mitt första riktiga långlopp (halvmarathon) sprang jag dock 2006 och sedan dess har det blivit mer och mer löpning, fler och fler lopp och längre och längre distanser…

Varför löpning:
Löpning är frihet. Jag springer när jag vill; oavsett klockslag, väder, årstid, utan att behöva boka tid eller anpassa mig efter någon annan, oavsett var jag är och oavsett dagsform. Jag springer så långt jag har tid och lust med, jag springer för mig, inte  för någon annan.
Löpning är terapi. En timme eller ett par i skogen efter en lång arbetsdag eller när sinnet mörknar, ger tid till reflektion och mental återhämtning på samma vis som redan positva känslor likväl kan förstärkas. Under långa lopp/träningspass möter man både ljusa och mörka tankar, lär sig hantera dem, hantera ensamhet, tystnad, smärta, obehag, fysisk och psykisk utmattning, finna lugn och ro inombords.
Löpning är meditation…i rörelse. Man bara är.

 

Varför terränglöpning:
Det är helt enkelt i naturen jag hör hemma. Jag har aldrig trivts i stan, bland mycket människor och konstgjorda dofter och läten. Skogen, fjällandskapet, vildmarken är vild och fri, närmare ursprunget. Det är där jag mår som bäst.
Terrängen bjuder dessutom på oändlig variation, är skonsammare för kroppen och ständigt utmanande. För mig minskar även kraven när jag springer i terräng…jag springer för upplevelsen, inte för tiden eller placeringen då den blir irrelevant ju tuffare terräng man tar sig an.

Varför långdistans/ultra:
Jag tycker om utmaningar och äventyr, jag vill veta hur långt jag kan komma, vad kroppen och psyket klarar av. Och jag älskar att springa…så det är klart att man vill dra ut lite på det goda 😉

Mål:
Just nu är löpning en del av mitt liv och så vill jag att det skall förbli. Jag vill forsätta delta i olika äventyrliga lopp och få njuta av olika delar av den vackra natur vi har här på planeten Tellus genom lopp lite här och var världen över. För tillfället är det inte tider eller specifika lopp som så, som är huvudmålen. 

Bästa löparminne:
Oj…det måste dels vara när jag såg Þórsmörks skogar uppenbara sig efter timmar ute i ödemarken under Laugavegur UM 2011 och känslan jag hade när jag strax därefter kom i mål och således hade avklarat min första Ultramarathon, och dels när jag de facto vann Helags Adveturesmarathon (halvmarathon) 2013.

Inspiration:
För mig är naturen och vildmarken som så den allra största inspirationskällan, men utöver det finns det en hel drös andra löpare som inspirerar rejält. Först och främst måste jag ju bland dessa löpare nämna Markus Torgeby. Behöver man säga mer än så? Otrolig människa! Scott Jurek, Anton Krupicka och Emelie Forsberg är goda inspirationskällor likaså.  

Övriga intressen:
Oj…denna lista kan göras lång, men jag skall försöka hålla mig kort. Jag älskar att vara ute i naturen, inte bara löpandes utan även vandrandes eller via skidor (åker dock främst utför…och nu var det tyvärr längesedan) eller genom t ex trädgårdsarbete. Jag älskar djur och hade gärna haft såväl hundar som islandshästar, highland kor och annat om tid och pengar fanns. Jag tycker om att resa, fotografera (och helst jobba i mörkrummet med bilderna efteråt) , läsa, måla, sy, pyssla med musik och skapa över lag. Ja, lite rastlös är jag nog….   

Övrig träning:
Tyvärr på tok för lite just nu. Jag har testat det mesta som barn och tonåring; balett, simning, friidrott, orientering osv. Som äldre har jag  framförallt gort några tappra försök via olika gymkedjor och då främst gruppträning/pass av olika slag då jag inte har tillräcklig disciplin för styrketräning med vikter etc på egen hand på ett gym…borde dock. BORDE verkligen.
Under många år tränade jag Ashtanga och Hatha yoga och jag har även tränat kudaliniyoga nu på senare år. Yogan kommer och går lite i mitt liv, men just nu ligger denna träning på sparlåga.
Jag är emellertid gärna så aktiv som möjligt i min vardag genom att gå och cykla i största möjliga mån.

Favoritdistans:
Jag vill skriva ultra, ultra, ultra här, men då jag inte har tillräcklig erfarenhet för att skriva det just nu, så får jag nog hålla mig till det jag vet och kan bäst och då säger jag allt mellan 20-30 km i terräng. Det är där någonstans jag hittills har funnit en perfekt balans mellan njutning, äventyr och vad kroppen klarat av utan större svårigheter. Lite mer utmaning är väl precis det jag är redo för nu!

Favoritterräng:
Skog och fjäll. Helt klart.

Favorittid på dygnet att träna på:
Detta varierar lite beroende på årstid, men antingen så tidigt som möjligt eller under sen eftermiddag/tidig kväll.

Musik/podcast i öronen under träning/lopp eller inte:
Jag vill vara ett med naturen när jag är ute; höra fåglar, vind och vatten, kunna njuta av en totala tystnaden en vinternatt osv. Plus att jag vill veta vad som händer runtomkring mig – höra om det kommer en älg frustandes eller en löpare som vill springa om t ex. Hittills undviker jag således musik och liknande.

Hur laddar du upp inför ett lopp:
Haha…ja, vi har nog alla våra ritualer här. Uppladdningen inför mina favorit- och bästa lopp hittills har dock varit sämsta tänkbara med för lite sömn, dålig energipåfyllnad, för lite träning innan osv – så man kanske skall våga släppa lite på tyglarna ändå? Helst av allt vill jag dock se till att ha fått tillräckligt med sömn, inte ha massor med mat i mage-tarm och att ha fått bra träning inför loppet.
En viss koffein- och aspartamfylld, multikommersiell lightdryck som börjar på P har dock tyvärr en viktig roll under min uppladdning…men det behöver vi inte prata om! 😉

Hur återhämtar du dig:
Återhämtning för mig innebär framförallt någon dags/några dagars vila (beroene på distans) och dryck. Direkt efter ett lopp är det gott med lång dusch och sedan kompressionsstrumporna på!

Vad längtar du mest efter när du kommer i mål efter ett långdistans-/ultralopp:
När jag sprang på Island 2011 sålde jag min själ till Coca Cola någonstans efter 30 km. Jag misstänker att det var den kalla, söta, energirika vätskan och koffeinet som lockade då. Annars är det nog framförallt en skön dusch, vila och en iskall öl!  

Hur mycket tränar du per vecka:
Helst ca 5 pass/vecka. Hur många km/vecka det blir varierar och beror på huruvida man tränar inför lopp eller inte.

Vad har du för utrustning med dig när du tävlar:
Detta beror lite på distansen, men framförallt vätska. Jag har tidigare haft ryggsäck vid långa lopp, men tänker nu investera i en väst av något slag – både för att avlasta höftera från vätskebälten (som bara ger höftproblem) och för att jag helst vill minimera packningen. Less is more.

 

Relaterade poster

 • 92
  Namn: Hans Anders Malmström Ålder: Född -75 Yrke: Tekniker Klubb: uritf Jag har sprungit sedan…: Egentligen väldigt länge, men med olika fokus och mål, tyvärr ett par perioder utan löpning alls. Sedan 2008 har trenden varit stadigt uppåt med ingång till att börja springa i tävlingslopp under 2011. Varför löpning:…
  Tags: är, lopp
 • 91
  Med bara några dagar kvar till BUM50 Miles är det ju inte mer än rätt att grilla Anders lite! Så jag tänder grillen och eldar på med lite formfrågor! Jaha, så det är såhär du gör för att även få lite fart på min dåliga postningsfrekvens här? Smart :) (jag…
  Tags: är, lopp
 • 84
  2014. Det är  mer eller mindre ohyfsat att inte göra sitt till alla årskrönikor, reflektioner eller framtidsmål när kalendern visar sista december 2014. Mig, Anders, har ni inte hört av här på länge. Och hur ska jag kunna förklara varför det blivit så på ett enkelt sätt? Motivationsbrist? Nej. Skrivkramp?…
  Tags: är, lopp
 • 76
  Nemo… Det är lätt att fastna i sanningen. Att bli kvar där utan möjlighet att ta sig loss. Att falla tillbaka i dess kyla famn, låta sig omslutas av hennes raka och ärliga ord och att förbittras över att man inte lyckas blunda för de samme. Det är lätt att…
  Tags: är