Mer om Anders


Namn:
Hans Anders Malmström

Ålder:
Född -75

Yrke:
Tekniker

Klubb:
uritf

Jag har sprungit sedan…:
Egentligen väldigt länge, men med olika fokus och mål, tyvärr ett par perioder utan löpning alls. Sedan 2008 har trenden varit stadigt uppåt med ingång till att börja springa i tävlingslopp under 2011.

Varför löpning:
Utan att dra på sig klyschor är det en svår fråga att svara på. Men idag kan jag luta mig tillbaka och se en cirkel som är sluten. Från barndomens farsa som kom hem med andan i halsen och luktade ”löpning” – jag förstod många år senare att det var svettdoft tillsammans med kylan från löparkläderna – till att ha haft löpningen som både avkoppling, hålla konditionen i form och att jag alltid tyckt det varit kul. Nu, eftersom jag haft ett liv utan att tävla i löpning är det just tävlingsmomentet som har en stor del i utformningen av löpandet. Och när en cirkel sluts, då har jag till slut hamnat där jag själv var, med en liten avkomma som kommer få känna på löpdofter och föräldrar som är lite lagom på gränsen till udda 🙂
Jo, jag skyller lite på det sociala, miljön och uppväxten. Det är med andra ord en ödmjuk förkärlek för vad löpningen är.

Varför terränglöpning:
Det är där jag alltid hört hemma. I skogen. I terräng. I tidig ålder var jag knatteorienterare, farsan min löste familjemedlemskap i den lokala orienteringsklubben, och där sprang jag några knattelopp under ett par tre år och gillade varje steg och problemlösningen. Med farfar och farsan ut i Bohuslän för fisketurer kommer jag nästan starkast ihåg att jag var tvungen att springa så fort jag kunde över klippor, stenar, rötter och sand.
Det och att vi alltid varit ute mycket i naturen så har vår terräng ett oövertagligt grepp om mig. Så terränglöpning är helt enkelt bara det som binder ihop allting.

Varför långdistans/ultra:
Jävligt bra fråga.

Mål:
Att som pensionär kunna dra på sig löpdojjor och bege sig ut för ett skogsbad. Jag hoppas målet kan vara ett livslångt mål.
Tävlingsmål är något som alltid byggs på, jag tänker inte så mycket på att göra snabba tider eftersom jag inte är så snabb, men i tidigt omprogrammeringsskede till ultravärlden såg jag ut Swizz Alpine som ett stort huvudmål att träna inför. Från det målet, vilket inte är uppfyllt, spred sig tävlingsmålen som en löpeld. Jag tror vi får lista upp en ”bucket list” över lopp som vi strävar efter. Jag lovar att dom är väldigt många. Alldeles för många. Som ni kanske hängt med på så kommer ett av dessa lopp jag dreglat över att bli avverkat iår; Laugavegur Ultra Marathon. Ja det är nog så, när man inte är snabbast så får man istället uppleva lite mer exotiska lopp 🙂

Bästa löparminne:
När jag går i mål på BUM45km och känner mig oerhört pigg trots jättetrötta ben är en overklig känsla. Känslosamt på ett sätt jag inte var beredd på. Första löprundan vid Ramdalen/Risveden Terräng, myren vid Skatås, trollskogen vid Markedalen/Asås, Ultraintervallstart kl 03 pga den udda starten är bara några ögonblick som bränts fast i minnet.

Inspiration:
Förutom min tidigaste inspiratör – far min, så har Rune Larsson, Anton Krupicka, Scott Jurek, Jonas Buud, Emelie Forsberg och Killian Jornet satt starka spår i hur, varför och därför vi gör som vi gör. Inspireras jag inte av oss två som driver sajten? Självklart!

Övriga intressen:
Musik, historia med inriktning vikingatid, bandy(riktig bandy = på is), ekologiskt leverne, långbågsskytte & till viss del datorpillande.

Övrig träning:
Bålstyrka är A & O – där är det bara att hitta ett sätt som funkar för dig. Kettlebell för att få lite allmänstyrka. Bandy, inlinesbandy & trummande.

Favoritdistans:
Jag vill säga längre än jag skall, men när kroppen funkar så kilometrarna mellan 5 och 16 är dom allra bästa att springa. Någonstans mellan 15-20km är dom roligaste loppen för att kunna pressa sig själv framåt och tiderna neråt (jag som inte bryr mig om tider ja) utan att kroppen bryts ner, men…MEN ultra är speciellt, och jag tror utan att ha testat längre än 50km till dags dato att det är någonstans där som favoriten finns.
Uppdatering efter BUM87km: 50miles, det är långt nog. Och kanske räcker den distansen att spara på som favoritdistans på ultra. Jag får fundera vidare…

Favoritterräng:
Skogsterräng. Jag vill helst inte kunna se alltför långt fram vart jag skall.

Favorittid på dygnet att träna på:
En balanserad frukost och låta den smälta för att sedan få en rejält skön löprunda går nog inte att slå.

Musik/podcast i öronen under träning/lopp eller inte:
Under träning med musik – ja, använder ofta under träning jag gör själv. Under lopp – nja, aldrig haft musik under lopp, har haft med lurar och spelare men det har alltid funnits folk att prata lite med. Och sedan har jag inte bestämt mig om det är oschysst mot övriga tävlingsdeltagare eller inte.

Hur laddar du upp inför ett lopp:
Förutom att ha fått till rätt sorts löpträning med sedvanlig löpnedtrappning så ser veckan inför loppet ganska snarlik ut oavsett lopp. Jag har gått på rödbetsjuiceuppladdningen. Så den brukar jag försöka få till. Även mat med liknande egenskaper brukar det bli mycket av, som senapskål som huvudsallad osv. Håller mig ifrån nötter dagarna innan och annat med mycket fibrer i. Tänker inte så mycket på någon laddning utan äter sådant jag vet är lent mot mig. Försöker sova ”som man skall” något som inte alltid funkar. Frukost kan innehålla omelett, ostkaka, flingor med havremjölk, apelsinjuice, jordnötssmör på en brödskiva (ibland med sylt på) och någon frukt. Kaffe såklart! Max 2 koppar (inte muggar).
Förlitat mig på egengjord flädersaft och Runekakor på många lopp. Även som vätska och näring timman innan start. Numera är jag mer lutad på Tailwind Nutrition. Utvärdering pågår löpande (!) men jag är ganska säker på att jag hittat en ny nivå.

Hur återhämtar du dig:
Det beror lite på loppets eller träningens karaktär. Men oavsett vilken mat man inmundigar efter man tagit ut sig smakar hundrafalt gånger mer och godare. Bra näring tillsammans med en öl, varm eller kall spelar mindre roll 🙂

Vad längtar du mest efter när du kommer i mål efter ett långdistans-/ultralopp:
Öl. Gärna en veteöl! Och massage.

Hur mycket tränar du per vecka:
Löpning: 4-5 pass. Trummor: minst 2 pass. Styrka: lätt träning varje dag, kettlebell 1 pass.

Vad har du för utrustning med dig när du tävlar:
Vid ultradistanser får en Ultimate Directionväst (AK-versionen) följa med. 2 flaskor i västen och 1 handhållen som sitter fast med Scott Jurek-grip (alla dessa prylar…men det är väldigt bekvämt med att ha den ”pågående flaskan” i näven och inte i västen). Mobiltelefon. Tailwind Nutrition i flaskorna och kanske någon potatis eller banan.
Vid kortare lopp är det inte omöjligt att den handhållna flaskan åker med. Annars inget mer än så lite kläder som vädret kräver och det som krävs av loppet, oftast bara en nummerlapp och tidtagningschip. Och den trogna Gpsklockan!

 

Relaterade poster

 • 100
  Med bara några dagar kvar till BUM50 Miles är det ju inte mer än rätt att grilla Anders lite! Så jag tänder grillen och eldar på med lite formfrågor! Jaha, så det är såhär du gör för att även få lite fart på min dåliga postningsfrekvens här? Smart :) (jag…
  Tags: är, lopp
 • 92
  2014. Det är  mer eller mindre ohyfsat att inte göra sitt till alla årskrönikor, reflektioner eller framtidsmål när kalendern visar sista december 2014. Mig, Anders, har ni inte hört av här på länge. Och hur ska jag kunna förklara varför det blivit så på ett enkelt sätt? Motivationsbrist? Nej. Skrivkramp?…
  Tags: är, lopp
 • 92
  Namn: Dísa Ástriðardóttir Åhman Ålder: Född 1983 Yrke: Leg Dietist Med Mag samt Apotekstekniker med receptbehörighet Klubb: U.R.I.T.F Jag har sprungit sedan...: Till och från sedan jag var liten. Började träna orientering redan på lågstadiet och friidrott i mellanstadiet och har sedan dess sprungit mer eller mindre kontinuerligt, dock olika distanser…
  Tags: är, lopp
 • 86
  Nemo… Det är lätt att fastna i sanningen. Att bli kvar där utan möjlighet att ta sig loss. Att falla tillbaka i dess kyla famn, låta sig omslutas av hennes raka och ärliga ord och att förbittras över att man inte lyckas blunda för de samme. Det är lätt att…
  Tags: är