Laugavegurinn 2014


Ultramarathon genom Islands inland.

Ett av Anders stora mål.
16/7 2011 genomförde Dísa loppet (året efter Eyjafjallajökulls utbrott).
Loppet som förde oss samman.
Loppet som Anders skall springa 2014.

Anmälningsavgiften är redan betald för 1 startplats – Januari 2014.
Flygbiljetter är bokade för två veckor på Island – Mars 2014

Följ oss på detta äventyr!

 

Juni 2014

Ja, tiden den springer iväg. Mycket energi har gått åt till att genomföra BUM87km. Och innan och efter det även ett par gigs med bandet i Falkenberg, Stockholm och Alingsås. På något sätt lyckades allt genomföras väldigt bra. Och vi har som ni antagligen vet även närvarat och genomfört Lerum Vildmark.
Det stora loppet nu i sommar stundar fortfarande. Och för bara någon dag sedan kom kompendiet för löpare från arrangörerna på Island. Det som inte varit så nervöst att tänka på blev plötsligt väldigt verkligt. Med Dísa fortfarande i USA och den där känslan av att allt är inte helt inplanerat och spikat fick fjärilarna att börja flaxa.
”Tänk om” – har varit det ständigt närvarande mantrat de senaste dagarna. Tänk om vädret verkligen blir så illa man kan förvänta sig på Island. Ett par plusgrader, blåst, regn, dimma och gyttja. Håller min plan med skoval? Har jag rätt sorts kläder? Kommer näringen funka? Hur mycket behöver jag fokusera på långdistanser inför, eller snarare mellan loppen? Är träningen inför BUM även utlagt för att klara sig igenom Laugavegurinn utan problem? Och det bara fortsätter…hur kommer egentligen Dísa må om två veckor när vi åker, och än mer – hur kommer hon må om 4 veckor när vi är på väg hem igen? Ja, det bara fortsätter…
Och så, helt plötsligt så har man bestämt en löptur med en god vän ikväll. Jag antar det kan bli shorts, linne och lätta skor för en runda i skogarna häromkring. Tänk om – nja, jag är nog rätt säker att det kommer gå som det går och vad jag riktar in mig på är att det skall gå bra. Jag menar Landmannalaugar till Þorsmörk. Vad kan gå fel?

Juli 2014

Tränandet har väl inte riktigt kommit igång som jag kanske trodde det skulle. På något vis har det känts som att bara hålla igång räcker med något enstaka långpass, runt 25-35km. Det blev aldrig av något så långt. Jag tror ett nätt pass på 22-23 blev det längsta. Det inkluderade dock en go backe som de flesta alingsåsare känner till; Edsåsbacken, den kräver sin seghet.
Som i ett litet vakuum gick dagarna mellan Lerum vildmark och flygresan till Island. Jobbade fram till onsdagen innan avfärd (fredag den 4/7) och klurade fram och tillbaka vad som kan vara skäliga loppkläder. Visst, alla tips från loppansvariga säger: ”packa ner och använd era vinterkläder och gaiters samt ha med torra skor i dropbagen”. Mina vinterkläder är mer eller mindre för när minusgraderna är på 5-20 köldgrader, eller så tänker jag på när vinterkläder behövs. Det kan visa sig jag borde tänkt om. Och tänkt för svensk löpvinter. Det märker jag. Imorgon. För ja, idag är det den 11/7. Och om ett dygn bör jag, hoppas jag och vill jag vara i mål!
Vädret på Island denna sommar har på många ställen varit den regnrikaste på 150 år. Jökullsåarna lär strömma på bra. Jag vet det är 2-3 större att passera. Djupet kan vara någon meter över den största. Jökullvatten, cirka några plusgrader varmt. Det och att det ska nå kulingstyrka i vinden och regna hela dagen, från Landmannalaugar till þorsmörk. Lägg därtill rikliga snömängder iår. Hörde rykten om flera kilometer glaciärsnö istället för ”mer normala” halvkilometer. Nä, inte snödjupet, såklart 🙂
Det är upplagt för ett långsamt lopp överlag misstänker jag.
Hoppades på en tid runt sex timmar, något jag även skulle meddela loppansvariga om i förväg – för att bli indelad i rätt startgrupp. Den tiden visade sig bli första startgrupp. Ojdå. Det var inte meningen, hade räknat med andra eller tredje gruppen och klättra uppåt istället för att bli förbisprungen. Fast jag har ändå små förhoppningar om ett gött lopp. Regn och jävelskap på löprundor brukar inte bekymra mig. Och jag är van från att spela bandy i Västsverige vintertid, i både snålblåst, regn och kyla. Utomhus såklart.
Så, vi får se vem som skrattar bäst, snart.
Det står dock nu helt klart, efter man blivit varse om väderförhållandena att GoProkameran lämnar jag i ryggsäcken som Dísa har. Ingen mening i detta väder. Koncentrationen får bli helt på loppet. Och att klara av det med den medhavda utrustningen och kläder.
Dropbag lämnade jag inte in, trots jag har två par nyinköpta löpdojjor som känns otroligt sköna efter en veckas gående i dom. Trots jag har två par strumpor med. Trots shorts är med. Jag litar på vad jag har med till start i klädesväg och skoväg. Samt såklart tailwind i två flaskor och extra pulver i en påse.
Det ska funka fint.
Jag som egentligen ville springa i shortsen och bara ha vindjackan i ryggsäcken…

Att min höft, höftböjare, gluteus, piriformis och vad det nu kan vara mer på den krånglande vänstersidan egentligen har sagt till mig att ge upp så ska det funka fint. Har inte sprungit alls denna veckan. Träningen har varit simning. Utomhusbassäng givetvis, tio grader i luften och trettio i vattnet. Och så har det blivit sånt där dumt, inflammationsdämpande. Det har tyvärr hjälpt mer än massagen innan avresan. Det innebär ju, som Jennie (massösen), sagt – hjälper inte massagen då är det något annat. Troligen inflammation. Eller något för ortopedin. Eller, som jag sagt de senaste månaderna utan att ha tagit rejält tag i det – jag har blivit för svag i muskulaturen.
Kettlebell, trxband & älglufs uppför – så ser resten av sommaren ut. Och därefter likaså!

Relaterade poster

 • 69
  Borås Ultra Marathon - 87km terränglöpning mellan Göteborg och Borås. "Vem vill springa detta mer än jag?" - så löd tävlingsskaparens fråga inför BUM förra året. Då liksom nu var det en hel del som delade samma tanke. Iår var 120 löpare anmälda för start i Skatås för den långa…
  Tags: är, loppet
 • 69
  Nemo… Det är lätt att fastna i sanningen. Att bli kvar där utan möjlighet att ta sig loss. Att falla tillbaka i dess kyla famn, låta sig omslutas av hennes raka och ärliga ord och att förbittras över att man inte lyckas blunda för de samme. Det är lätt att…
  Tags: är
 • 65
  Då jag gissar att många av er som läser detta är löpare, och kanske speciellt långdistanslöpare, så tror jag att ni alla vid något tillfälle har fått problem med mage-tarm under ett pass eller ett lopp och att runner's diarrhea är ett välkänt begrepp, oavsett om man råkat ur för…
  Tags: är
 • 65
  ...har nu gått sedan livet förändrades totalt. Från att ha varit mer död än levande i så många år började något plötsligt glöda inombords i samband med att jag träffade Anders, för att sedan bryta ut i full brand när vi den 1 september 2014 fick vår fina dotter Líf! Ja, ni får ursäkta den…
  Tags: är