Til hamingju með daginn, Ísland!


FlaggaIdag firar vi att Island blev befriat från Danskarna, att Island blev en självständig republik –  ett fritt land!
Kortfattat så befolkades Island under 800-talet och förblev en fristat fram till slutet av 1200-talet då de tvingades knyta sig till Norge. Därefter följde Island med Norge in under Dansk flagg en period och förblev sedan, likt Färöarna och Grönland, Danskt i samband med den Svensk-Norska unionen 1814 (då Norge tvingades lämna ifrån sig dessa bistater till danerna och själva knyta sig an Sverige).

Västfjordarna, 2014.

Västfjordarna, 2014.

Tiden under såväl Norsk som Dansk flagga var över lag svår; utöver det rådande klimatet på ön och de utmaningar för överlevnad som detta innebär, hade man huggit ner nästintill all den lilla skog som fanns på ön vilket gjorde att öborna inte kunde bygga egna skepp för exempelvis handel med andra länder. Man var med andra ord starkt beroende av sina övermän! De utlovade skepp per år som skulle komma till ön lös inte helt sällan med sin frånvaro och kampen för överlevnad var ett dagligt faktum.
Under 1800-talet väcktes ett allt starkare intresse för självständighet, bland annat från en man vid namn Jón Sigurðsson (född den 17 juni 1811) och sakta började en självständighetsrörelse växa sig allt starkare. Inspirerade av Norges självständighet från Sverige 1904 lyckades man tillslut (1918) förhandla till sig en personalunion med Danmark! Man beslutade då att en folkomröstning om fullständig frihet skulle äga rum 25 år senare.
Trots att Andra Världskriget rasade för fullt 1943 så genomfördes en folkomröstning och sommaren efter, på Jóns födelsedag den 17 juni, så utropades så den egna staten: ISLAND!

Hraunfossar, 2014.

Hraunfossar, 2014.

En lång historia, sammanfattad med några korta rader. Från att ha varit ett fritt, demokratiskt land, där såväl kvinnor och män hade starka positioner i samhället och dit nyfikna, kreativa individer hade sökt sig, blev folket bestulna på såväl sin tro och sina traditioner liksom sin uråldriga kultur samt sin frihet och självständighet. Man förlorade rätten att växa och tvingades under den ena giriga regimen efter den andre.
Kanske är det så historia ser ut. Kanske är det så verkligheten ser ut idag. På många ställen i världen. Kanske kommer det alltid att se ut just så?

þórsmörk, 2014

þórsmörk, 2014

Kanske behöver man inte leva i en krigszon för att uppleva sig ofri dock? Vara ockuperad av ett annat land eller leva under en förtryckande regim. Kanske räcker det med att vakna upp en vanlig vardag i Sverige likaså?

Jag tror att det är många som kan uppleva sig fångade på ett eller annat vis i sin vardag; kanske i en relation, kanske i vardagens ekorrhjul, kanske i sitt arbete eller av samhället som så? Kanske till och med av sig själv?
Oavsett, så är FRIHET och att få vara FRI – vad det än innebär för var och en – något av det viktigaste i våra liv. Att känna sig fjättrad på ett eller annat vis är bland det värsta som finns.

Västfjordarna, 2014

Västfjordarna, 2014

Jag tror att det är därför jag älskar löpning. Ty där är man FRI.
Då de flesta av er som läser detta (och har orkat ta er så här långt ner i texten hahaha) troligen är löpare själva, så behöver jag nog inte förklara på vilket sätt löpning är frihet. Men det finns få ting som är så befriande som att snöra på sig skorna och ge sig ut i skogen och bara springa. Där och då öppnas dörrar där demoner kan släppas ut, tankar kan släppas fria, kroppen kan få andas och sinnet kan få öppna sig. Där ges möjligheten att lossa på de bojor som kan hålla oss tillbaka i vardagen, lösa upp de knutar som låser vårt väsen. Där och då kan man bara vara. Fri.

Löpning på Island! Dynjandi, 2014

Löpning på Island! Dynjandi, 2014

Jag kanske återkommer till temat frihet vid ett annat tillfälle, men stannar här idag genom att önska världens fredligaste landISLAND – grattis på frihetsdagen!!!

Anders när han går i mål efter 55 km under Laugavegurinn UM 2014!!!

Anders när han går i mål efter 55 km under Laugavegurinn UM 2014!!!

Gleðilega hátið!
/dísa

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *