Áfram Ísland!


Min gode vän och kollega dr CJ skickade över en intressant artikel från Helsingborgs dagblad om motionslöpare som jag ju bara måste dela med mig av:

De springer Marathon snabbast

Artikeln bygger på data från runrepeat.com där man har jämfört motionslöpare från hela världen. Resultatet visade att islänningarna var snabbast – både bland damer och herrar! Áfram Ísland!!!

Både de isländska damerna och herrarna ligger i topp bland motionärerna!

Både de isländska damerna och herrarna ligger i topp bland motionärerna! (Grafik Johan Strömbäck, Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad)

Och ja…jag vet att det inte är en vetenskaplig artikel och att det finns mycket att anmärka på, men ändå! Lite kul tycker mitt halvisländska hjärta att det är!

Själv är jag dock inte så snabb, men jag är ju å andra sidan bara ett isländskt halvblod och svenskarna ligger ju inte i topp som ni ser hehe. Det förvånar mig emellertid inte att islänningarna är snabba. De är ett envist, starkt och målmedvetet folk som inte viker sig för väder och vind. Går de in för något, så går de dessutom in för det rejält! För 10-15 år sedan såg jag inte många löpare där – det fanns ju knappt trottoarer att gå på, likt amerikanerna tog man bilen om man skulle någonstans – men efter krisen 2008 tycks något ha hänt. Nu springer, cyklar och cross-fit-tränar var och varannan kotte, man vandrar på fjällen (vissa har som mål att köra ett fjäll/vecka under ett år…det blir mycket fjällvandring det) och simmar med mera med mera – igång är man! Minst sagt! Och uppenbarligen ger det lite resultat!

På Ísland finns det en hel uppsjö lopp i olika distanser och på varierande underlag och det är nästan något på gång varje helg, någonstans i landet. Om du är intresserad bör du kolla in hlaup.is. Det lär bli en hel del fler lopp för oss där framöver. Delvis så måste vi ju springa Laugavegurinn tillsammans vid något tillfälle och delvis så vill jag till Östlandet och springa i fjorden där min morfar växte upp (vars mor jag skrivit om tidigare).

Bjuder på lite bilder från förra sommaren!

Kær kveðja,
Dísa

Så otroligt grym! Målgången i þórsmörk. Vilken lycka!

Så otroligt grym! Målgången i þórsmörk. Vilken lycka!

Graviditetslöpning nära Kýsuvík.

Graviditetslöpning nära Kýsuvík.

Anders i Landmannalaugar. Kallt, regnig och blåsigt.

Anders i Landmannalaugar. Kallt, regnig och blåsigt.

Anders i Landmannalaugar. Kallt, regnig och blåsigt.

Anders i Landmannalaugar. Kallt, regnig och blåsigt.

Relaterade poster

 • 67
  Ja, det är nog de facto så; jag har aldrig varit i så bra löparform, även om jag ens knappt vågar tänka det - än mindre uttala det högt! Jag har kanske inte mycket att komma med när man jämför med andra, men det är inte det som är grejen…
  Tags: är, ju
 • 64
  Namn: Hans Anders Malmström Ålder: Född -75 Yrke: Tekniker Klubb: uritf Jag har sprungit sedan…: Egentligen väldigt länge, men med olika fokus och mål, tyvärr ett par perioder utan löpning alls. Sedan 2008 har trenden varit stadigt uppåt med ingång till att börja springa i tävlingslopp under 2011. Varför löpning:…
  Tags: är, lopp
 • 61
  Med bara några dagar kvar till BUM50 Miles är det ju inte mer än rätt att grilla Anders lite! Så jag tänder grillen och eldar på med lite formfrågor! Jaha, så det är såhär du gör för att även få lite fart på min dåliga postningsfrekvens här? Smart :) (jag…
  Tags: är, lopp
 • 56
  Namn: Dísa Ástriðardóttir Åhman Ålder: Född 1983 Yrke: Leg Dietist Med Mag samt Apotekstekniker med receptbehörighet Klubb: U.R.I.T.F Jag har sprungit sedan...: Till och från sedan jag var liten. Började träna orientering redan på lågstadiet och friidrott i mellanstadiet och har sedan dess sprungit mer eller mindre kontinuerligt, dock olika distanser…
  Tags: är, lopp

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *