Soteleden terrängmarathon 2014 (efter målgång i den korta distansen). Graviditetsvecka 22-23.

Löpträning under graviditet


Del 3 av bloggandet för Alingsås Tidning.
Idag har Dísa bidragit med följande inlägg som gästbloggare för AT:

Löpträning under graviditet
Målen var klart och tydligt satta för 2014 långt innan det var dags för det nya året att ta vid. Vi skulle båda springa BUM (Borås Ultramarathon) i både vinter och vårskrud i februari respektive maj, vi anmälde oss (sedvanligt för Anders) på julafton till Risveden Terräng och hade i kalendrarna skrivit in när anmälningen för Laugavegurinn Ultramarathon på Island öppnade i januari för att vara säkra på att få våra platser. Vi hade självfallet även noterat och radat upp alla andra roliga terränglopp vi brukar springa under såväl höst som vår och såg fram emot ett riktigt perfekt löparår över lag – 2014 skulle verkligen bli ett loppens år!
Men som ni förstår så är det dags för ett ”men” i denna text. Ty bara någon dag efter nyårsafton insåg jag att jag sprang för två!

Soteleden terrängmarathon 2014 (efter målgång i den korta distansen). Graviditetsvecka 22-23.

Soteleden terrängmarathon 2014 (efter målgång i den korta distansen). Graviditetsvecka 22-23.

Ni som nu väntar barn eller har barn sedan tidigare vet precis hur tankarna går när man får det där pluset på stickan. Hur känslorna bara rusar åt alla håll och hur huvudet bara snurrar!
I mitt huvud fanns självfallet alla dessa tankar…+ en massa tankar kring hur det skulle gå med löpning och träning nu!?
Jag gjorde som många andra och började söka igenom nätet för att få svar. Det googlades och lästes på forum och i bloggar och den ständigt återkommande slutsatsen jag möttes av var: gör vad du kan och orkar så länge det känns bra och du och bebisen mår bra! Detta mantra har man ju mött gällande nästan alla frågor man haft under graviditeten och såhär, nästan med facit i hand, så kan jag inte annat än hålla med!
Jag valde att hålla igång med löpningen som vanligt gällande antal pass/vecka, men anpassade alla pass efter dagsform och humör, vilket kortfattat innebar kortare pass i lugnare tempo. Krav på tid, distans med mera minimerades och löpningen har nog aldrig varit roligare!

Lerum Vildmark graviditetsvecka 28.

Lerum Vildmark graviditetsvecka 28.

Jag ställde upp i två tävlingar vi sedan tidigare siktat in oss på (Soteleden Terrängmarathon i slutet av graviditetsvecka 22 och Lerum Vildmark i slutet av graviditetsvecka 28), men valde att springa de kortare distanserna på båda och hade bara som mål att njuta av naturen och lopp-känslan och att ta mig i mål med en go känsla i kroppen! Tävlingar har nog aldrig varit roligare!
Jag valde att satsa på att må såväl fysiskt som psykiskt bra och se löpningen som ett redskap för att underlätta detta – och jag har nog aldrig mått bättre!
Jag har under graviditetens gång sammanfattat trimester för trimester i bloggen för den som är intresserad av att läsa samt skrivit ner sådant som jag själv tyckt varit viktigt!
Kortfattat så repeterar jag vad alla andra säger: gör vad du kan, vill och orkar och kör på så länge du och bebisen mår bra! Jämför dig inte med andra eller, om du redan är löpare, tidigare prestationer. Prata med din barnmorska och be henne om råd om du är osäker!
Lite tips baserade på mina egna erfarenheter:
– Lyssna på din kropp – känns det bra: så kör på! Gör något ont: avbryt och rådgör med din barnmorska om hur du skall fortsätta.
– Tänk inte på tid eller distans – löpningen under graviditeten handlar om andra saker (kroppskännedom, fysiologisk och psykologisk hälsa mm).
– Använd gärna ett bäckenstödsbälte.
– Tänk på vad du äter och dricker – du kanske inte kan äta/dricka så som du brukar?
– Spring hellre med små, korta steg (sk babysteps) än med stora ”älgkliv”.
– Spring gärna i skogsterräng där man ”tvingas” ta det lite lugnare i backar mm samt har ett mjukt underlag – men se upp för rötter och stenar!
– Komplettera med annan träning (yoga, cykel, styrka etc).
– Njut!
Inför ett träningspass på Island, sommaren 2014  (graviditetsvecka 32).

Inför ett träningspass på Island, sommaren 2014 (graviditetsvecka 32).

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *