Velkomin heim! …takk fyrir… 1


Det har nu gått precis en vecka sedan vi kom hit, till Island…en liten ö i nordvästra hörnet av Atlanten, kall och karg, regnig och blåsig, full av vilda hästar och får, starka vikingar och kvinnor med rött långt hår. Eller ja…Island behöver nog ingen närmare presentation egentligen och jag tror nog att de flesta av er som läser detta vet att Island är bra mycket mer än hästar, får och vikingar – man kan ju springa här också! 😉
Innan vi åker tillbaka till Sverige, skall jag skriva ett litet inlägg om den verkliga löparboom som kommit här och om några av de fantastiska lopp som anordnas på ön – för såväl elit som motionär, i vildmark och på asfalt, på sommaren och vintern och för stora och små! Om någon är nyfiken redan nu, så rekommenderar jag starkt hlaup.is där man kan hitta löparkalendern för 2014 och länkar till olika lopp! Grymt bra sida!!!
Krýsuvík
Krýsuvík - länken ovan är en liten film!

Efter ca 2 timmars sömn, i fredags för en vecka sedan, väcktes vi av väckarklockan som beordrade oss att kliva upp och skynda iväg. Snälla Anna (den ena av Anders två grymt goa systrar) körde oss till Landvetter trots den arla timmen (4:00). Planet gick vid 06:30 och 07:30 landade vi på Keflavík. Efter äventyret i USA med de galna gränspoliserna, sjuka reglerna och otrevliga människorna i kombination med den LÅNGA resan, så var det skönt att landa på en liten välbekant flygplats, med glada tulltjänstemän och en väska som kom ut som (nästintill) första väskan på rullbandet och en snäll moster som hämtade och körde oss hem. Ty ja…nog känns det som att komma hem alltid när man sätter sin fot här.
Som en liten parantes, så tog inte flygturen en timme…men tack vare tidsskillnaden (-2 tim) så såg det så ut på biljetten! 😉

KrýsuvíkDag 1:
Denna, den första dagen, tog vi det ganska så lugnt. Vi hälsade på min mormor och ena kusin, åt lite mat, tog en promenad i blåsten längs med havet och somnade snabbt så snart kvällen var kommen. Natt blir det dock inte riktigt här då solen ännu inte går speciellt långt ner bakom horisonten.

Dag 2:
Under dag nummer två fångades vi snabbt upp av min andra moster, som dock bor i Sverige men var här på besök, och hakade på henne till simbassängen för några vändor fram och tillbaka i 50-m bassängen – självfallet belägen utomhus och självfallet gött tempererad – varefter vi satt en go stund i heitapotturinn (+36-38°C) och njöt.
Därefter blev det en tur ut till Álafoss för lite inköp av Lopi och en kopp kaffe hos min kusin Emil på hans gård.

Dag 3:
Denna söndag fick vi låna Guðbjörgs bil och tog oss en liten tur ner till Krýsuvík med omnejd innan vi letade oss fram till Heiðmörk där vi skulle ta oss en kort löptur. Jag får nästan be Anders beskriva denna närmare då detta var hans första löptur på ön någonsin – och kanske inte i en så representativ miljö för ön då området består av mestadels planterad granskog! 😉 Anders
Lederna som finns där var inte speciellt väl utmärkta, så vi sprang lite på måfå i ömsom duggregn, ömsom ösregn, ömsom solsken och fick ihop dryga 8 km terräng tillslut (aningen mer än de 3-5 vi kanske hade tänkt oss) i lugnt och behagligt tempo. Riktigt skönt!
Svettiga och blöta hoppade vi sedan in i bilen och tog oss till badhuset där vi simmade några längder och sedan varvade ner i heitapotturinn, som sig bör, innan vi kom hem igen.

Dag 4:
Måndag, fint väder…dags att ta sig ner till ”stan”. Promenad till Perlan, sen in till Reykjavík, promenad runtomkring, hit och dit och överallt…ja, det går ganska så fort.Reykjavík sett från Perlan Reykjavík är inte vad det en gång var. På huvudgatan, stadens ”avenyn”, så finns bara turistfällor och turister…och vi är ju INTE turister! 😉 Lite mat rekommenderat av Linus på Iðnó, ett besök i min kusin Marías butik och promenad hem.

Dag 5:
Tisdag…hm…om jag minns rätt blev det en tur till Kringlan (köpcentrum) och införskaffande av lite nya löpardojor till Anders. Högst impulsritat, men högst klokt ändå! Billiga Brooks på rea! Det är ju bara att slå till!
Själv tog jag mig en liten kvällstur längs med havet innan vi begav oss på middag hem till amma (mormor).

Dag 6:
Onsdag blev det bad och ett besök på Sagamuseet. Lugnt och skönt.

Dag 7:
NummerlappsuthämtningIgår torsdag…NUMMERLAPPSHÄMTNING!
Som ni ser tar vi det ganska så lugnt…men så igår kom dagen – dagen då allt blir verkligt och på riktigt på något vis!!! Jag minns själv känslan när man var där i Skautahöllin í Laugardal, fick sin nummerlapp, tröja, såg alla andra löpare…sjuk känsla! Dock behaglig. Anders fick fylla i papper och ta emot lite instruktioner. Vi fick en lagom uppiggande väderleksrapport, som nämnt ovan (mer om det senare…men REGN och BLÅST sammanfattar den samme fint 😉 ), köpte oss varsin tröja i årets färg (tjohooo – GRÅTT) och traskade sedan iväg genom Laugardal där Anders och Mattias bodde när de var här 2006. Nog brann nostalgin i Anders ögon både här och var längs med denna lilla promenad mot centrum. Härligt! 🙂 Esjan
Vi åt inne på Gló där det finns görgo veggomat…kaka och kaffe på det och jag är fortfarande mätt…
När kvällen kom fick vi möjlighet att låna bil igen – en möjlighet vi utnyttjade och som tog oss ut till Esjan (där det blåste 20 m/s och ösregnade) samt till Hvalfjörður (där det blåste aningen mindre, men alltjämt regnade). Härligt! 😉 Lite gos och kel med hästar hann vi dock med och några fina vyer fångade vi på bild.

Dag 8:
I dag…dan före doppardan! Ösregn och vind har hållit oss inne, fram till för någon timme sedan då jag tog mig en runda längs med havet. Man får ju passa på när det spricker upp och plötsligt blir +23°C som från ingenstans, innan det började regna igen.
Gosigt värre
Anders ligger och tar det lugnt, men skall snart sättas i lite arbete.
Morgondagen kryper närmare och närmare och jag skall nu knåpa ihop några goa frågor för honom att bita i! 😉

På snart återhörande!

/Dísa

 

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Velkomin heim! …takk fyrir…