Läkarebok, H Berg 1918

”Alldeles orätt är det därför, om den blivande modern i dådlös lättja tillbringar sina dagar vegeterande på en soffa…”


Läkarebok

Läkarebok, H Berg 1918

Under fikarasten igår förmiddag stack min sjuksköterskekollega Elisabeth en liten bunt papper i min hand;
”Jag tryckte upp detta till dig”, sa hon och log…och efter att ha börjat läsa, så log jag med – resten av dagen haha!

Bunten med papper jag fick i min hand var kapitlet om Havandeskap ur Läkarebok av Henrik Berg, 1918. Kapitlet, som startar på sidan 808 i vad jag nu har förstått är en serie av böcker av den tydligen välkände svenske läkaren och författaren Henrik Berg, bearbetar viktiga ämnen som berör de 40 veckor som den blivande modern ”bär fostret under sitt hjärta”.
Initialt understryker man vikten att avstå från sexuellt umgänge under hela grossessen – något som återkommer flera gånger i olika underkapitel. Föga förvånande med tanke på tiden boken är skriven och då rådande kristerlig moral och etik! 😉 Allt av ondo, t ex illamående och kräkningar, kan tydligen härledas till okyskt leverne, enligt Berg. Därefter följer små underkapitel med råd om allt från klädedräkt, vattenbad och diet till själsliv, krämpor och vilka som bör och inte bör bliva i grossess alls.
Det var hårda bud minsann, på denna tid…

Självfallet roade jag mig allra mest åt kapitlet om Rörelse och vila samt om Diet – inte för att det var helt dumma råd, inte alls, utan snarare till mångt och mycket tvärt om.

Diet

Huvudsakliga födan under grossessen bör utgöras av grönsaker och frukt, särskilt syrlig sådan, t ex spenat, sallad, blomkål, nässelkål, rabarber, rädisor, lök, ärtskidor, kokt frukt av alla slag, särskilt lingon, samt nypon, mandel, russin, fikon och apelsiner.” Så inleder Berg råden gällande vilken föda den blivande modern bör förtära.
Man råder även den blivande mamman att äta ost och dricka kärnmjölk, kakao och citronlemonad liksom färsk fisk, men sparsamt med magert nötkött (högst ett par gånger per vecka, skriver Berg). Kalvkött, höns och kyckling bör likaså ätas mer sparsamt och sällan.
Så som bisaker i kosten får mycket måttligt förtäras: kaffe, te, mjölk, sur mjölk, smör, fett, grädde, ägg, bröd, sago-, risgryns-, rågmjöls- och havremjölsrätter, fruktoppa, grönsakssoppa. Helst icke potatis.
Förbjudna äro: öl, porter, punsch och andra spritdrycker, söta viner, soppor, mycket sås, ärter, bönor, färskt bröd, fint bröd, bullar, kakor, pannkakor och dylika mjölrätter, socker, konfekt och tårtor, fläsk, salt kött och kryddor.”

Berg skriver vidare att kroppsarbetande kvinnor tillåts äta litet mer av fett-, socker-, mjöl- och stärkelsehaltig föda. Stillasittande och intelligensarbetande kvinnor däremot mindre sådan.
Jag undrar just vilket kategori jag skall placera mig i haha!?
Utöver detta så följer råd om måttlighet och att man skall avstå från ”ögonens begärelser”, inte äta sig proppmätt, undvika kafferep och helst inte dricka under måltiden. Han var, med andra ord, mån om att man inte skulle öka för mycket i vikt under havandeskapet.

Avslutningsvis understryks vikten av daglig avföring! Så klar. Länge leve lavemanget…det måste vara ett av historiens mest beprövade knep mot krämpor av minst sagt alla de slag! Allt löser sig med lite lavemang…

Många av dagens kvinnor förvirrade och förvillade av vad man ska och inte ska äta – och man kan ju bara tänka sig hur det var för 100 år sedan!? Fritt fram för grönsaker, frukt och magert protein, helst fisk. Resten…är nog lika bra att undvika! 😉 Om man tänker efter…så skiljer det sig med andra ord inte så enormt mycket från dagens grundråd, även om man nu vet att variation och mångsidighet är det allra viktigaste! Jag skulle kunna skena iväg långt och länge i detta inlägg om just kosten, men då huvudsyftet med bloggen kanske inte är att skriva om kost, så hoppar vi nu fram till kapitlet om Rörelse och vila!

 

Rörelse och Vila

Läkarebok, H Berg 1918

Läkarebok, H Berg 1918

En lätt förlossning beror i hög grad på bukmusklernas styrka, kraft och spänstighet. Alldeles orätt är det därför, om den blivande modern i dådlös lättja tillbringar sina dagar vegeterande på en soffa.”
Gissa om det var dessa ord jag fastnade främst för under genomläsningen av hela bunten med papper som jag fick! Redan då, för 100 år sedan, insåg man med andra ord att inaktivitet var mer skadligt för den havande kvinnan än fysisk aktivitet som så!
Berg rekommenderar kvinnan att arbeta, gå ut och gå i friska luften, gymnastisera, gå upp för trappor osv. Velocipedåkning (cykel) anser han vara helt ofarligt så länge man undviker skumpiga vägar. Det enda han egentligen avråder ifrån är aktiviteter där fall, stötar och häftiga rörelser kan uppstå! Han förespråkar även vila, speciellt före maten.
Även i kapitel längre fram, där han bearbetar krämpor under havandeskapet, förordar han fysisk aktivitet, främst promenader i den friska luften (vilken han i ett helt kapitel för sig definierar), som första hjälpen för att bli av med besväret!

Mycket kan ha hänt på 100 år, men mycket har likväl bestått.
Jag kan idag sitta och fnissa över råd om huruvida man skall gå på kafferep eller ej liksom över det språkliga i texten…på samma sätt som någon sitter och fnissar åt det jag sitter och säger och tar för sanning idag, om 100 år! Men grunden består och grunden har länge bestått (med vissa finjusteringar här och var):

Frukt och grönt, sparsamt med animaliskt protein och fett liksom hög andel fysisk aktivitet, både i förebyggande och läkande syfte…gravid eller ej. Att det skall vara så svårt…

Läkarebok, H Berg 1918

Läkarebok, H Berg 1918. Berg hade nog misstänkt att det växte ett monster i min mage! 😉

Jag undrar hur dr Berg hade hanterat mig om han träffade mig idag? Även om jag nog till mångt och mycket följer basen i hans råd om fysisk aktivitet och kost (fast lite extremist kanske, gällande båda haha), så är jag nog en högst olydig patient när det kommer till den etik och moral som framkommer på andra håll i texten…men alla dessa bitar behöver vi inte gå in på! 😉

Och om man vänder på det…undrar hur jag hade varit, om jag föddes vid förra sekelskiftet och således hade blivit i grossess under den tid då boken kom ut, precis så som min mammas och pappas mor- och farföräldrar…?

Efter att ha läst dessa kapitel, så blir man ju högst nyfiken på övriga kapitel i boken och på dr Bergs andra publikationer…jag menar, vem blir inte nyfiken på kapitlet vid namn så som ”Hysteri”, ”idioti” och ”Förrykthet” eller utgåvor vid namn ”Hygieniska strövtåg” och ”Människans könsliv”!?!?!?! ;D

Tur att Projekt Runeberg finns!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *