Skitsnack 1: Gravidmage 1


Ja, nu skall vi snacka lite skit i några inlägg framöver. Inte om någon dock, utan bokstavligen talat.

Vi börjar med den gravida magen och tarmarna där inom, fortsätter med den för oss löpare välbekanta löparmagen och avslutar med den fantastiska kombinationen av de båda (hoppas att ni läser in ironin).

 

Gravidmage

FörstoppningAtt man kan få mag-tarmproblem som gravid är inte något nytt för de flesta som är eller har varit gravida. Dock är det kanske sällan något man pratar om, då andra mer positiva ting eller mer allmänt mindre tabubelagda ämnen, så som illamående, trötthet och foglossning, kanske står högre på dagordningen.

Då jag till viss del arbetar med gravida kvinnor, och har det arbete jag har, så är detta emellertid ett ständigt återkommande ämne.

 

Problemen som beskrivs är bl a förstoppning, illamående, svårt att tömma tarmen, hemorrojder och gaser och utöver ändrade kostvanor (relaterade till illamående, sug, mer småätande och liknande) samt de facto att foster och livmoder trycker på och slåss om lite plats och utrymme med tarmarna, kan en stor orsak till problemet stavas ökade nivåer av Progesteron (gulkroppshormon).

Progesteron har en muskelavslappnande effekt vilket i sin tur även påverkar magsäcken och muskulaturen i tarmen. Detta gör att kroppen tar längre tid på sig att smälta maten och inte längre kan ”pressa fram” den bearbetade maten när den väl är nere i tarmen lika bra som tidigare.

 

De generella råd man ger vid förstoppning under graviditet är de samma som vid förstoppning över lag:

 • Öka intaget av kostfibrer – ät mycket frukt, grönsaker, bönor, fiberrikt bröd och andra fiberrika livsmedel
 • Ta psylliumfrö/loppfrö eller linfrö på gröten/yoghurten/filen eller i ett glas vatten
 • Äta regelbundet (inte småäta)
 • Öka vätskeintaget (helst vatten)
 • Motionera regelbundet

Själv fick jag en hel del problem med min mage redan tidigt i graviditeten. Jag skall inte gå in på alltför närgångna detaljer, men trögt var det och uppblåst blev det, trots att jag är vegan och således naturligt äter mycket kostfibrer, får i mig mycket vätska och dessutom är relativt aktiv. Jag kan ju bara gissa hur det hade kunnat vara om jag inte hade ätit som jag gör eller rört på mig så som jag har gjort.

 

För många gravida går mag-tarmproblemen över efter hand eller tar en ny form, men detta är väldigt olika och beror självfallet mycket på hur man mår över lag. Under den senare delen av graviditeten kan det eventuella behovet av järntillskott ställa till det något för en del blivande mammor. Järn är dock viktigt och trots problem med magen så bör man ju följa sin barnmorskas ordinationer. Det finns flera olika preparat på marknaden och man kanske får prova sig fram till vad som är minst jobbigt i alla fall – och försöka tänka på att få i sig så mycket järn som möjligt via kosten likaså! Själv fick jag ganska tidigt vörha med Blutsaft och Niferex orala droppar, som är bland de få icke-animaliska järntillskotten som finns. Jag kommer att skriva mer om järn längre fram likaså, då detta är en viktig mineral som långdistanslöpare oavsett om man är gravid eller ej!

Vad man inte skall glömma av är dock att råden ovan gäller graviditeten igenom i och med att förstoppningen lätt kommer tillbaka om man inte ”underhåller” sin mage.

Har man väldiga problem så måste man ju ta upp detta med sin barnmorska på MVC och kanske ta hjälp av något bulkmedel eller liknande från Apoteket.

 

 

Relaterade poster

 • 91
  Nemo… Det är lätt att fastna i sanningen. Att bli kvar där utan möjlighet att ta sig loss. Att falla tillbaka i dess kyla famn, låta sig omslutas av hennes raka och ärliga ord och att förbittras över att man inte lyckas blunda för de samme. Det är lätt att…
  Tags: är
 • 90
  ...har nu gått sedan livet förändrades totalt. Från att ha varit mer död än levande i så många år började något plötsligt glöda inombords i samband med att jag träffade Anders, för att sedan bryta ut i full brand när vi den 1 september 2014 fick vår fina dotter Líf! Ja, ni får ursäkta den…
  Tags: är
 • 90
  Då jag gissar att många av er som läser detta är löpare, och kanske speciellt långdistanslöpare, så tror jag att ni alla vid något tillfälle har fått problem med mage-tarm under ett pass eller ett lopp och att runner's diarrhea är ett välkänt begrepp, oavsett om man råkat ur för…
  Tags: är
 • 89
  Frustration är en psykologisk term som avser den besvikelse som någon känner när vägen till ett eftersträvat mål hindras, skriver ordboken. Frustration är den känsla som nu fyller min kropp, skriver jag. För någon dryg vecka sedan gladde jag mig i tanken över att jag troligen skulle möta en ganska så frisk…
  Tags: är

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Skitsnack 1: Gravidmage