Erica Johansson

Gästinlägg: Erica Johansson utmanar göteborgarna


Ett litet gästinlägg från min kollega och vän, tillika långdistanslöpare, Carl Johan Behre, överläkare och forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, från dagens presskonferens om Göteborgsklassikern! 

 

GöteborgsklassikernEfter SM-guld och EM-guld i friidrott ger sig Erica Johansson på att genomföra Göteborgsklassikern. Nu utmanar hon göteborgarna att delta i Göteborgsklassikern som passar nybörjaren, motionären och elitidrottaren.

Motionsevenemanget Göteborgsklassikern fyller tre år och i år är längdhoppslegenden Erica Johansson ambassadör för evenemanget.

 • Jag tycker det är viktigt att få fler människor att bli aktiva för att förebygga ohälsa. Jag håller bland annat själv i egna motionsgrupper för både nybörjare och mer erfarna motionärer. Jag ser nu fram emot att få engagera ännu fler genom att vara ambassadör för Göteborgsklassikern, säger hon.
Erica Johansson

Erica Johansson

Vill få fler att hålla igång regelbundet

Göteborgsklassikern består av tre olika motionslopp fördelade under hela året och tanken är att få fler göteborgare att börja motionera eller att hålla igång med sitt motionerande. Bo Stenberg, ordförande för Göteborgsklassikern, är övertygad om att ännu fler kommer att anta utmaningen i år och hoppas på att få dela ut det 3 000:e diplomet.

 • Loppens distanser är valda så att det skall vara en rejäl, men inte oöverstiglig utmaning för de flesta. Det är också viktigt att loppen är fördelade över hela året så att det alltid finns något att se fram emot. Men Göteborgsklassikern handlar inte bara om loppen, det handlar minst lika mycket om att motionera mellan loppen, säger han.

Viktigare att röra på sig regelbundet än att vara pinnsmal

Syftet med Göteborgsklassikern är att få fler människor att röra på sig och må bättre. En av initiativtagarna är Carl Johan Behre, hjärtläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han menar att människor ofta lägger för stort fokus på vikten och glömmer av motionen.

 • Flera stora studier visar att mängden motion är avsevärt viktigare än hur mycket vi väger, speciellt för att minska risken att dö i hjärt-kärlsjukdom. En person som har övervikt eller fetma, men ändå motionerar har lägre risk än en smal och inaktiv person. Samtidigt behöver inte motionen vara så intensiv och hård. Bara att göra något gör en skillnad, säger han.

Fakta om Göteborgsklassikern

Pressträff Göteborgsklassikern 2014

Från vänster: Carl Johan Behre, Erica Johansson, Lars Rydhede och Bo Stenberg

Göteborgsklassikern är ett motionsevenemang som startade 2012. I Göteborgsklassikern ingår Hisingen Runt (5 mil cykel), Göteborgsimmet (1 kilometer simning i Delsjön) och Finalloppet (1 mil löpning i Skatås). Den som vill ta Göteborgsklassikern ska inom tolv månader från att första loppet genomförs genomföra de två andra.

Bakom Göteborgsklassikern står de tre föreningarna Hisingens Cykelklubb, Göteborg Sim samt Göteborgs Skidklubb.

För ytterligare information kontakta Bo Stenberg, ordf. i Göteborgsklassikern på tel, 0707-16 03 41.

Relaterade poster

 • 71
  Nemo… Det är lätt att fastna i sanningen. Att bli kvar där utan möjlighet att ta sig loss. Att falla tillbaka i dess kyla famn, låta sig omslutas av hennes raka och ärliga ord och att förbittras över att man inte lyckas blunda för de samme. Det är lätt att…
  Tags: är
 • 67
  ...har nu gått sedan livet förändrades totalt. Från att ha varit mer död än levande i så många år började något plötsligt glöda inombords i samband med att jag träffade Anders, för att sedan bryta ut i full brand när vi den 1 september 2014 fick vår fina dotter Líf! Ja, ni får ursäkta den…
  Tags: är
 • 67
  Då jag gissar att många av er som läser detta är löpare, och kanske speciellt långdistanslöpare, så tror jag att ni alla vid något tillfälle har fått problem med mage-tarm under ett pass eller ett lopp och att runner's diarrhea är ett välkänt begrepp, oavsett om man råkat ur för…
  Tags: är
 • 65
  Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen,…
  Tags: är

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *